16
Ned, Lip
Typography

Mladi veslači dobili nagrade ZŠS-a 27.12.2003.

Mladi zagrebački veslači Ivan Štefanac (Tre) i Maja Agatić (Mla) dobili su nagrade Zagrebačkog športskog saveza kao najuspješniji polaznici športske škole veslanja. Nagrade su im uručene na svečanosti u prostorijama Zagrebačkog športskog saveza, a nagrade je uručio g. Ante Vrdoljak. Čestitamo mladim veslačima na osvojenim nagradama.

 

Obavijest 23.12.2003.

Obavještavamo posjetitelje naših web stranica da su u tijeku radovi na stranicama. Zbog ograničenog kapaciteta našeg servera sve će slike iz naše galerije biti izbrisane početkom 2004. godine, kako bi napravili mjesta na serveru. Također ćemo u sklopu radova napraviti i manje zahvate na ostalim stranicama. Zahvaljujemo na razumijevanju.

 

Veslači veslačima 29.11.2003.

Veslački savez Zagreba organizirao je proslavu završetka veslačke sezone pod nazivom "Veslači veslačima". Ideja je bila okupiti veslače i veslačke djelatnike na jednom mjestu i organizirati svečanu večeru u čast veslačima i njihovim trenerima. Mjesto okupljanja je bio hotel Holliday, čiji su ulaz krasila vesla zagrebačkih klubova. Goste su dočekivali predsjednik skupštine Julije Boroša i predsjednik saveza Branimir Bašić. Uz predstavnike svih zagrebačkih kluba nazočni su bili i predstavnici Zagrebačkog športskog saveza, Gradskog ureda za obrazovanje i šport, HVS-a te brojni novinari koji prate veslanje. Dodijeljene su nagrade najboljim zagrebačkim veslačima u 2003. godini, prvacima države, veteranima koji su osvojili medalje na Svjetskom prvenstvu za veterane, reprezentativcima te njihovim trenerima. Ukupno je bilo 70 laureata. Na kraju večere je stigla i velika torta VSZ-a ukrašena prskalicama. Proslavu je vodio je Ante Breko, a svirao je Coctail band. Na kraju što drugo reći nego vidimo se slijedeće godine.

 

Dodjela priznanja najboljim studenticama i studentima veslačima 29.11.2003.

Veslački klub Prirodoslovno-matematičkog fakulteta je organizirao četvrtu po redu Dodjelu priznanja najboljim studentima i studenticama veslačima Sveučilišta u Zagrebu. Dodjela nagrada je bila u Hrvatskom narodnom kazalištu. Uz studente i veslače prisutni su bili i predstavnici Sveučilišta u Zagrebu i nekoliko novinara. Ovogodišnji laureati su: Ivana Bošnjak (VK PMF) kao najbolja studentica na ergometru (2000m), Vedran Radojčić (Medicinski fakultet) najbolji student na ergometru (2000m). Za najbolju ekipu na ergometrima (1000 m) proglašeni su studenti Medicinskog fakulteta i studentice Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Najbolji osmerac na sveučilištu veslaju studenti Fakulteta prometnih znanosti i studentice Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Dobitnici posebnih nagrada su Mirna Rajle-Brođanac, Miljenko Glasnović i Udruga lađara Neretve. U ime Udruge lađara Neretve nagradu je primio lađar Rafael Dropulić, inače zvijezda Story super Nova music talents showa. Dodjelu je odlično vodio Damir Rubčić, veslač VK "Trešnjevka" i vrlo uspješan student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Nakon dodjele prisutni su se zadržali na domjenku.

 

Od slijedeće sezone bodovanje zagrebačkih veslača     28.11.2003.

Na prijedlog Stručno programskog povjerenstva od slijedeće sezone će se početi primjenjivati bodovanje zagrebačkih veslača. Kako bi što bolje procijenili učinak veslača bodovat će se nastupi na Olimpijskim igrama, Svjetskim prvenstvima, Svjetskom kupu, Mediteranskim igrama, Univerzijadi i Prvenstvu Hrvatske. Na kraju sezone će veslači i veslačice bit rangirani po kategorijama, a svaki pojedini veslač će se moći usporediti u odnosu na konkurenciju. Ujedno će se moći proglasiti najbolji treneri i najbolji klub u Zagrebu.

 

Zagrebački veslači u Hrvatskoj vojsci 28.11.2003.

Četvorica zagrebačkih veslača, hrvatskih reprezentativaca od jučer služi vojsku u Sportskoj satniji Hrvatske vojske. Petar Lovrić i Ante Kušurin vojsku služe u vojarni na Črnomercu, dok su Mario Vekić i Davorin Šindler u Ratnoj luci "Lora" u Splitu. Hrvatska će vojska našim veslačima omogućiti normalno treniranje kako bi mogli što bolje braniti svoju zemlju na veslačkoj stazi.

 

FISA prihvatila novi Anti-doping kodeks  28.11.2003.

FISA je prihvatila novi Svjetski anti-doping kodeks koji će se početi primjenjivati od 1. siječnja 2004, a također će se primjenjivati i na Olimpijskim igrama u Ateni. Novi kodeks je prvi dokument koji usklađuje pravila protiv dopinga i osnova je borbe protiv dopinga u sportu. Prihvaćen je od svih većih sportskih federacija i više od 80 vlada svijeta. FISA prihvaćanjem ovog kodeksa potvrđuje svoju dugogodišnju borbu protiv dopinga.

 

Veslački triatlon 20.11.2003.

Na Jarunu je u organizaciji HAVK "Mladost" održan prvi veslački triatlon. Na triatlonu se prvo vesla 4 km na ergometru, zatim se vozi bicikl 12 km i na kraju se trči 3 km. Na natjecanju su nastupile pretežno studentske ekipe, te određeni broj veslača zagrebačkih klubova. Na kraju su podijeljene medalje i nagrade pobjednicima.

 

Obavijest za veterane 16.11.2003.

Na Kineziološkom fakultetu je pokrenut projekt o utjecaju veslanja na zdravlje, a voditelj projekta je Pavle Mikulić, voditelj škole veslanja u VK "Trešnjevci". U sklopu projekta će se od 01.-10.12. na Kineziološkom fakultetu održati testiranja veslača-rekreativaca starijih od 35 godina. Pozivaju se svi veslači rekreativci da se odazovu na testiranje.

 

Daljinska regata 08.11.2003.

Danas je na jezeru Jarun održana daljinska regata na kojoj su nastupili svi zagrebački klubovi i Korana iz Karlovca. Veslači su nastupili u malim disciplinama, odnosno u skifovima, dvojcima i dublovima.

 

Web stranice HAVK "Mladost" 08.11.2003.

Hrvatski akademski veslački klub "Mladost" otvorio je svoje službene web stranice. Na stranicama možete pročitati mnogo toga zanimljivog o klubu i njegovim veslačima. Stranice se nalaze na adresi www.mladost.hr, a glavni urednik stranica je g. Josip Justinić.

 

Najveći neženja je ulovljen 08.11.2003.

Hrvatski reprezentativac, član Mladosti i jedan od najvećih veslačkih neženja Ninoslav Saraga konačno je ulovljen. Nino će danas izjaviti svoje sudbonosno DA! u crkvi u Sigetu. Mlada dama kojoj je to uspjelo se zove Željka Lučić ili po novom Željka Saraga. Mladom paru u ime VSZ-a želimo puno sreće u daljnjem životu!

 

Novo veslanje 08.11.2003.

Izašao je novi broj časopisa "Veslanje" za mjesec studeni u kojem možete pročitati: "Miholjska regata u Osijeku", "Regate u Karlovcu i Dubrovniku i ergo u Puli", "Semper primus po četvrti puta", "Zagreb 500 više nego uspješan", "Preko 200 naših veslača i veslačica u Villachu", "Izvješće o pripremi osmerca za SP u Milanu", "Jedanaesta po redu trka osmeraca studenata strojarstva", "Gordijski čvor je nedonošče prema našem hrvatskom" Nakladnik časopisa je Veslački savez Zagreba, a glavni urednik je Rudolf Starić (Lanište 14b, 10 000 Zagreb, 091 / 567 5207). Nabavite najnoviji broj časopisa "Veslanje".

 

Kalendar natjecanja za 2004. 23.10.2003.

Predsjedništvo VSZ-a je na prošloj sjednici usvojilo kalendar natjecanja za sezonu 2004. Novost je ponovno uvođenje Prvenstva Zagreba, kao zatvorenog natjecanja za zagrebačke klubove. Također u kalendar natjecanja je ušao i Veslački triatlon koji će se održati u svibnju, a sastoji se od tri discipline ergometra, bicikla i trčanja. U sezoni 2004. će se u Zagrebu održati čak 15. veslačkih natjecanja.

 

Predsjedništvo VSZ-a 22.10.2003.

Na sjednici predsjedništva VSZ-a održanoj 16. listopada raspravljalo se o nekoliko zanimljivih tema. Usvojen je kalendar natjecanja za 2004. godinu. Odlučeno je da će se pokriti troškovi testiranja (na Kineziološkom fakultetu) zagrebačkih veslača iz sastava državne reprezentacije, koji nisu pokriveni od strane HVS-a. Podnesen je izvještaj sa regate Zagreb 500. Raspravljalo se također o kašnjenju u izgradnji hangara na Jarunu. Zadnja tema rasprave bila je zlouporaba memoranduma i žiga VK "Croatia" od strane g. Papeša (već drugi puta se ponavlja) kojim je on svoje osobno mišljenje o zadnjim novinskim člancima o stanju u veslanju podastreo kao stav kluba. Predstavnici VK "Croatia" g. Šug i g. Matoc su pojasnili da to pismo ne odražava stav VK "Croatia" i da će poduzeti mjere za sprečavanje takvih postupaka.

 

Semper primus 21.10.2003.

Studenti sa 16 fakulteta su se proteklog vikenda natjecali na 4. studentskoj veslačkoj regati Semper primus u Dubrovniku. Najviše fakulteta njih čak 11 došlo je iz Zagreba. Zagrebačka ekspedicija je na put krenula u petak, u tri autobusa. Sama regata se održavala u luci Gruž na stazi dugoj 1250 m. Studenti su bili podijeljeni u dvije kvalifikacijske grupe. Iz prve grupe su finale izborili Medicinski fakultet, Građevinski fakultet, PMF Split i posada Sveučilišta Cambridge. U drugoj grupi finale su izborili Prometni fakultet, Pravni fakultet, Univerza Maribor i Fakultet strojarstva i brodogradnje. Nakon kvalifikacijskih utrka veslale su se finalne utrke. Na stazu su prvo izašle studentice. Nakon tri ponovljena starta zbog međusobnih sudara, u cilj su prve stigle studentice Pravnog fakulteta, zatim djevojke sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, a treće mjesto su izborile studentice Veleučilišta Dubrovnik. Najzanimljivija utrka dana, osmerci za studente startala je sa nešto zakašnjenja zbog toga što je iz Gruške luke morao isploviti trajekt. Kao što se i očekivalo utrka je bila izrazito zanimljiva, a čak četiri čamca su u cilj ušla s malom međusobnom razlikom. Tako da je pobjednika odlučivao foto-finiš kojeg organizator, po mišljenju većine natjecatelja, nije postavio na odgovarajući način. Naime kamera je bila postavljen ukoso (tako da su osma i sedma staza bile kraće nego prva i druga) a uz to na snimci se vidjela samo jedna bova umjesto dvije. Nakon dosta prigovora i petnaestak minuta pregledavanja snimke organizator je proglasio pobjednikom osmerac Sveučilišta Cambridge, drugi je bio Medicinski fakultet, a treći Prometni fakultet. Pobjedničkim ekipama su podijeljene medalje i pehari za prvo, drugo i treće mjesto, a svim fakultetima su predane plakete o sudjelovanju na regati. U subotu navečer je bio organiziran tulum u jednoj Dubrovačkoj diskoteci. No na nesreću organizatora nakon sat vremena nestalo je struje u većem dijelu Dubrovnika. Tako da je dio studenata zabavu pronašao na drugim mjestima.Većina studenata je dočekala struju koja se pojavila za sat vremena, te su se nastavili zabavljati do ranih jutarnjih sati. U nedjelju je padala kiša tako da je otpao posjet Dubrovačkim zidinama, pa se na put prema Zagrebu krenulo nešto ranije nego je planirano. Organizatori regate je bio Studentski zbor veleučilišta u Dubrovniku, a suorganizatori VK "Neptun" i HAVK "Mladost". Zagrebački dio ekspedicije je organizirao Josip Kostelić, član predsjedništva VSZ-a. Ovom prilikom bi se u ime studenata htio zahvaliti našim fakultetima koji su nam omogućili nastupanje na ovoj regati.

 

Povratak iz Istanbula 21.10.2003.

Zagrebački juniorski treneri Krešimir Petrović (Tre) i Josip Stolar (Jar) vratili su se sa trenerskog seminara iz Istanbula. Nakon tri dana predavanja najboljih juniorskih trenera i sportskih liječnika, vratili su se kući puni novih korisnih informacija. Uskoro će biti organizirano predavanje na kojem će naši mladi treneri iznjeti što su čuli na seminaru ostalim trenerima i svim zainteresiranima. VSZ na ovaj način ulaže u budućnost tj. u edukaciju mladih trenera koji će u budućnosti ovo ulaganje višestruko vratiti.

 

Novo veslanje 21.10.2003.

Izašao je novi broj časopisa "Veslanje" u kojem možete pročitati: " U Bakru održana Kvarnerska regata", "Ove godine Vichy, a kada će biti Zagreb?", "Dva srebra za Hrvatsku", "Sezona seniorskog osmerca - da li je moglo bolje?", "Preko 200 naših veslača i veslačica u Villachu", "Eho, eho, eho nakon Milana", "Šesteroboj, Otv na Jarunu", "Gusar challenger 2003", "Počeli smo se baviti sami sobom", "Vijesti s ruba veslačke staze". Nakladnik časopisa je Veslački savez Zagreba, a glavni urednik je Rudolf Starić (Lanište 14b, 10 000 Zagreb, 091 / 567 5207). Nabavite najnoviji broj časopisa "Veslanje".

 

Završila veslačka sezona 12.10.2003.

Veslačka sezona u Zagrebu je završila pravom veslačkom feštom u organizaciji VSZ-a i VK "Zagreb". Osim mnogo zanimljivih utrka organizator se pobrinuo i za obrok poslije regate (služio se već tradicionalni grah), a roditelji iz VK "Zagreb" su neumorno cijeli dan prodavali kolače. Uz to cijelo vrijeme su svirali tamburaši pa je regata stvarno bila prava veselica. Uz veslače su nastupili i lađari koji su veslali u neretvanskim lađama.

 

Zagreb 500 11.10.2003.

Sutra u 12.50 starta brzinska regata Zagreb 500, na kojoj nastupa 218 posada u 25. utrka. Posebno će biti zanimljive utrke gigova za obitelji gdje je prijavljeno čak sedam veslačkih obitelji i utrke tvrtki za koje je prijavljeno12 čamaca. Naravno sve će utrke biti jako zanimljive jer se vesla na stazi dužine 500 m a gledatelji će moći vidjeti utrku od starta do cilja.

 

Veslački susret osmeraca FSB-a Hrvatske 11.10.2003.

Danas je na Jarunu održan 11. po redu Veslački susret osmeraca fakulteta strojarstva i brodogradnje Hrvatske.Uz veslače su nastupili i brodocikli i Neretvanski lađari. Ovaj susret je specifičan po tome što se ne natječu samo studenti, nego i profesori fakulteta strojarstva i brodogradnje Hrvatske protiv studenata. U utrci na 500 m u kojoj su nastupali osmerci zagrebačkih fakulteta. Prva je bila ekipa Medicinskog fakulteta, drugi su bili studenti sa Agronomskog fakulteta dok je domaćin FSB bio treći. U utrci studenata protiv asistenata i dipl. inžinjera pobijedili su diplomirani inženjeri. Kod profesora veteran su pobijedili profesori sa FSB-a Zagreb, drugi je bio FESB Split dok su treći završili profesori sa PMF-a. Kod studentica i asistentica su prve bile djevojke sa PMF-a, druge sa Veleučilišta Dubrovnik at treće studentice sa FESB-a iz Splita. U glavnoj utrci Studentskih osmeraca na 2000 m pobijedila je ekipa FESB-a iz Splita za koju su između ostalih nastupaili Siniša i Nikša Skelin, Damir Vučičić i Igor Boraska. Druga je bila posada Univerze u Mariboru dok je treća bila posada Medicinskog fakulteta iz Zagreba. Kao posljednje plasirani u ovoj utrci veslači zagrebačkog FSB-a ujedno i domaćini, dobili su kao nagradu fenjer za posljednje mjesto. Nastavak regate je uslijedio u dvorani iznad veslačkih hangara na prigodnom domjenku. Ovu već tradicionalnu regatu pratio je velik broj gledatelja na tribinama i jarunskom Jezeru.

 

Konferencija juniorskih trenera 11.10.2003.

Dva zagrebačka trenera Krešimir Petrović (Tre) i Josip Stolar (Jar) u četvrtak odlaze na FISA kongres za juniorske trenere u Istanbul, Turska. Kongres traje od 16. - 19.10.2003. Na kongresu će se raspravljati o planiranju i periodizaciji juniorskog treninga, dugoročnom razvoju juniora i dodatcima prehrani i anti-dopingu. Predavači su prof. Dieter Altenburg (glavni trener Njemačke juniorske reprezentacije), dr. Alain Lacoste (predsjednik medicinske komisije FISA-e), Thor Nilsen (predsjednik razvojne komisije FISA-e) i mnogi drugi predavači iz cijeloga svijeta. Odlazak na kongres u Tursku u potpunosti pokriva VSZ

 

VK "Jarun" dobio prvi ergometar 09.10.2003.

Veslački savez Zagreba je VK "Jarun" dao na korištenje novi ergometar marke Concept II. U ime VSZ-a ergometar je predao tajnik Srećko Šuk, a u ime VK "Jarun" ergometar je primio predsjednik VK "Jarun" Julije Boroša koji je prigodno na novom ergometru napravio nekoliko zaveslaja. Gospodin Boroša nam je u prigodnom razgovoru izjavio: "- Ovo je naš prvi ergometar! Prvi ergometar je uvijek najteže nabaviti, kasnije ostali lakše dolaze. Ovaj ergometar će nam puno pomoći, koristit ćemo ga za trening brojne djece u regatnom pogonu a dobro će nam doći i za naše veterane!" Također smo saznali i jednu zanimljivost u vezi gosp. Boroše. Na nedavnoj regati u Villachu je bio najstariji natjecatelj, a veslao je i na prvoj regati u Villachu prije 42 godine. Što reći nakon toga nego: Bravo Jumbo!

 

Paparazzi kutak: Novi dvojci 09.10.2003.

Na Jarunu veslaju nove kombinacije. Tako su nova kombinacija u Trešnjevci Krešimir Čuljak i Ante Murer, dok je druga Trešnjevačka kombinacija dvojac Ante Kušurin i Igor Francetić. Njihov trener Dragutin Milinković nam je za razliku od prošli puta odlučio dati izjavu: "- Odlučio sam spojiti mladost i iskustvo! Na taj način će mlađi veslači brže naučiti uz one starije. A po današnjem treningu vidim da to odlično funkcionira, jer Murer uz Čuljka puno bolje vesla." Druga nova kombinacija dolazi iz HAVK Mladost gdje je trener Nikola Bralić odlučio spojiti Olivera Martinova i mladog Maria Vekića, no kako je Oliver ozlijeđen (želimo mu ovom prilikom brzo ozdravljenje) sa Mariom privremeno vesla iskusni Nino Saraga koji se nakon prošlogodišnje bolesti ponovno vraća u formu. Trener Bralić nam je o novoj kombinaciji rekao " - Mario i Oliver su se nametnuli kao novi dvojac. Kako nisam bio zadovoljan sa njihovim greškama koje nisam mogao ispraviti odlučio sam im promijeniti strane, pa tako sada Oliver vesla na desnoj strani, a Vekić na lijevoj. Promjenom strana ćemo sada malo izgubiti, ali u budućnosti ćemo puno dobiti. Oliver se malo ozlijedio pa će biti na poštedi do drugog tjedna, a do tada će sa Vekićem trenirati Saraga koji se vratio treningu i kojem tražimo partnera jer je za sada bez para."

 

Miholjska regata u Osijeku 08.10.2003.

Zagrebački veslački klubovi Croatia, Mladost, Trešnjevka i Zagreb nastupili su proteklog vikenda na tradicionalnoj Miholjskoj regati u Osijeku.

 

Zagreb 500 05.10.2003.

Sljedećeg vikenda VSZ i VK Zagreb organiziraju brzinsku regatu Zagreb 500, prijaviti se možete do utorka 7.listopada 2003.

 

Paparazzi kutak: Nove kombinacije 02.10.2003.

Jutros smo na Jarunu primijetili novi dvojac na vodi. Mladi Ante Kušurin iz Trešnjevke i iskusni Danijel Bajlo odlučno su grabili vodu na Jarunu a uz njih se vozio trener Dragutin Milinković na biciklu. Veslači i trener nisu htjeli dati izjavu u vezi slaganja nove posade, pa nam je jedino preostalo snimiti ih na djelu. Nakon neuspjeha osmerca na SP-u očito je da su se več počele tražiti nove kombinacije.

 

Stav VSZ-a o uzrocima neuspjeha zagrebačkih veslača 25.09.2003.

Predsjedništvo Veslačkog saveza Zagreba je na osnovu prijedloga SPP odlučilo reagirati na činjenicu da su rezultati zagrebačkih veslača datih na raspolaganje reprezentaciji proteklih godina u padu i ispod njihovih objektivnih mogućnosti. Ta činjenica nedvojbeno ukazuje na nebrigu, loš rad i rukovođenje u krovnom veslačkom tijelu HVS-u. Čime je nanesena nepopravljiva šteta VSZ-u, Gradu Zagrebu i veslanju. Kao direktna posljedica navedenih razloga je prestanak veslanja jednog od najboljih zagrebačkih veslača dr. Tomislava Smoljanovića. 

 

HRVATSKI VESLAČKI SAVEZ Izvršnom odboru

Predmet: Stav VSZ-a o uzrocima neuspjeha zagrebačkih veslača

 

Poštovani,

činjenica da su rezultati zagrebačkih veslača proteklih godina u neprestanom padu i ispod njihovih objektivnih mogućnosti ( 2000 OI Sydney 4 medalje,SP juniora 2 medalje,2003 SP seniora i SP juniora niti jedno finale), a koji su sa povjerenjem dati na raspolaganje reprezentaciji, nedvojbeno ukazuje na nebrigu, loš rad i rukovođenje u krovnom veslačkom tijelu HVS-u, čime je učinjena nepopravljiva šteta za veslače, klubove, VSZ, ZŠS, Grad Zagreb, veslanje, kao i za šport u cjelini.

Na učestale propuste i upozorenja do sada se nitko od nadležnih nije znao ili htio osvrtati, sila argumenata (nasuprot argumentu sile) nije se uzimala u obzir, dok su kao prioritet postavljeni ne unapređenje veslanja, već osobni i politički interesi i borba da se vještim smicalicama zadrže vlast i pozicije.

Veliki uloženi trud i vrijeme veslača i pratećih struktura, a sukladno tome i novac, za koje se nije ostvario očekivani uspjeh i zadovoljstvo, nažalost se ne mogu vratiti, što ne znači da i nadalje treba srljati u propast. Izgovor da veslači nisu dovoljno radili samo je opravdanje za neznanje i nedobronamjernost dijela odgovornih unutar sustava koji je njima rukovodio, budući da su veslači svojim potpisom morali potvrditi slijepu vjernost direktoru i HVS-u, ili im se neće dopustiti nastup u slijedećih 365 dana, ukinuti stipendije ...

Gdje je tu gospodo pravi fair play i zdrava sportska konkurencija koja jedina razvija rezultat?

Veslački savez Zagreba ( bez obzira što nije član HVS-a, a u ovakvim okolnostima možda i bolje da nije), kao institucija nadležna ne samo za financijsku brigu i podršku za sve zagrebačke veslačke klubove i veslače, ovim putem mora tražiti odgovornost za neuspjeh reprezentacije u kojoj je znatan dio našeg učešća, jer dosadašnji napori za rješavanje problema unutar veslačke kuće nisu dali rezultata i potrebne promjene.

U ovakvim okolnostima mišljenja smo da sami znamo, hoćemo i možemo bolje, i to ne na način i u cilju da se isključimo iz hrvatske veslačke priče i istaknemo nad slabijima u moru prosječnosti, već u interesu unapređenja cjelokupnog hrvatskog veslanja, za što i mamo dobru volju i potencijal u ljudima i sredstvima.

Slijedom navedenog, proizašlog sa sastanka Stručno-programskog povjerenstva i Predsjedništva VSZ-a, molimo odgovor.

S poštovanjem, 

Branimir Bašić, predsjednik

 

Doktor prestaje veslati 25.09.2003.

Dr. Tomislav Smoljanović odlučio je prestati veslati razočaran neizborenom Olimpijskom normom na SP-u u Milanu i nedjelotvornošću struke HVS-a. Popularni Doktor jedan je od stožernih članova hrvatskog osmerca i jedan od trojce članova osmerca koji je bez prekida veslao u svim posadama od osnivanja osmerca 1999. godine. Nakon neuspjeha u Milanu, Smoljanović je odaslao pismo tj. svoj "osobni kritički osvrt na rad osmerca" IO HVS-a, u kojem je nedovoljan rad, neadekvatne pripreme i lošu organizaciju rada ocijenio glavnim razlogom izostanka željenog rezultata. Nakon tog pisma stigao je odgovor direktora reprezentacije Igora Čulina nakon kojega je Tomislav Smoljanović definitivno odlučio prestati veslati. Pismo direktora reprezentacije nismo vidjeli ali možemo samo pretpostaviti što je u njemu pisalo kada je Doktor odmah nakon tog pisma odlučio reći veslanju zbogom. Većinu ovoga prenosimo iz dnevnog tiska, u kojemu direktor reprezentacije kaže (citiramo njegovu izjavu iz SN): "- Život teće dalje, bez svakoga se može. Razgovarao sam sa Smoljanovićem objasnio mu neke stvari. A zašto osmerac nije u Milanu izborio olimpijsku normu, zadržat ću za sebe!" Direktor reprezentacije Igor Čulin se je lako odrekao mladića koji je nosioc medalja sa Olimpijskih igara, Svjetskog seniorskog prvenstva i Svjetskog juniorskog prvenstva. Uz to Tomislav je veliki uzor mladim veslačima jer je uz postignute vrhunske veslačke rezultate završio i težak studij medicine, a uz to je jedan od najuzornijih reprezentativaca.

 

Sastanak SPP 25.09.2003.

Sastanak Stručno programskog povjerenstva održan je 15. rujna 2003. u prostorijama VSZ-a. Na sastanku se raspravljalo o protekloj sezoni i lošim rezultatima na SP-u u Milanu, zbog čega bi oni mogli izgubiti Olimpijske stipendije. Raspravljalo se o slanju trenera na stručne seminare za juniore i seniore. Također svi treneri moraju dati izvješća o radu za izradu planu ZŠS-a za 2004. godinu, klubovi moraju dostaviti prijedlog klupskih regata za izradu kalendara natjecanja, a i liga kadeta će se morati ozbiljnije organizirati.

 

Branko Kuzele direktor TV Sljemena 25.09.2003.

Kroz šest mjeseci u Zagrebu će sa emitiranjem programa početi TV Sljeme, nova gradska televizija. Direktor i suvlasnik TV Sljemena je poznati veslač veteran i suradnik VSZ-a Branko Kuzele. TV Sljeme će program emitirati 24 sata na dan, a okosnica će biti informativni program i javljanja uživo.VSZ želi Branku i TV Sljemenu puno uspjeha u radu, a nadamo se i suradnji u svrhu popularizacije veslanja u gradu Zagrebu.

 

Rezultati VSZ ankete 25.09.2003.

Na naše pitanje "Dali ste zadovoljni nastupom hrvatskih posada na SP-u u Milanu?" Čak 74% naših čitatelja je odgovorilo "Zadovoljan sam nastupom Mirne Rajle i braće Skelin, ostale posade nisu zadovoljile." 13% naših čitatelja je odgovorilo da su zadovoljni sa nastupom naše reprezentacije na SP-u, a također 13% ih nije bilo zadovoljno nastupom naše reprezentacije. Uzorak je bio 46 glasova naših čitatelja koji su na naše pitanje mogli odgovoriti samo jednom. Zaključak je jasan.

 

Veslački susret osmeraca 25.09.2003.

Dan prije regate Zagreb 500, dakle 11. listopada održati će se Veslački susret osmeraca, organizatori su Fakultet strojarstva i brodogradnje i VSZ. Utrke počinju u 14.15 utrkom brodocikala koje su izgradili studenti FSB-a, a završava utrkom osmeraca studenata 15.45. U međuvremenu će snage odmjeriti studenti protiv asistenata, studentice protiv asistentica i profesori veterani međusobno.

 

Masters Vichy 17.09.2003.

Na svjetskom prvenstvu za veterane u Vichyu, u Francuskoj zagrebački veslači su osvojili 12 zlatnih, 3 srebrne i 3 brončane medalje. Najuspiješniji su bili Vladimir Križek i Darko Mikšić sa po 6 zlatnih medalja, neuništivi Julije Boroša sa 3 zlata, dok su Boris Martin, Radovan Radonić, Goran Nuskern, Boris Cetinić i Rikardo Grzunov osvojili po dvije medalje. Na Mastersu je nastupilo 2679 čamaca u kojima su nastupali veslači iz 36 zemalja.

 

Zagreb 500 17.09.2003.

VK Zagreb i VSZ organiziraju 12. listopada brzinsku veslačku regatu Zagreb 500. Regata se održava na stazi dugoj 500 metara i svojim sadržajem i dinamikom je jako zanimljiva za gledatelje. Pravo nastupa imaju svi klubovi i studentske ekipe iz Hrvatske. Pozivamo također i tvrtke da formiraju vlastite ekipe.

 

Novo veslanje 17.09.2003.

Izašao je novi broj časopisa "Veslanje" u kojem možete pročitati: "Mano poslije 25 godina stigao do juniorske medalje", "Neobičan tijek događanja u Ateni", "World under - 23 regatta 2003", "Pomućena zadovoljstva stigla su iz Milana", "Ljetne oluje na hrvatskom veslačkom nebu", "Velebna borba (Trojica jednakih)", "Počasni predsjednik VK Jarun - Boris Beljak", "I Slovenci nam stvaraju probleme", "Veterani prvi nastupili kao veslači Hrvatske", "Sabljaci veslačka staza sa 8 pruga", "Vijesti sa ruba veslačke staze". Nakladnik časopisa je Veslački savez Zagreba, a glavni urednik je Rudolf Starić (Lanište 14b, 10 000 Zagreb, 091 / 567 5207). Nabavite najnoviji broj časopisa "Veslanje".

 

Regata Villach 07.09.2003.

Slijedećeg vikenda, 13. i 14. rujna se u Villachu održava tradicionalna veslačka regata. Za razliku od prošlih godina, ove godine nastupaju svi zagrebački klubovi. Na regati će nastupiti veliki broj veslača iz nekoliko zemalja (Hrvatska, Austrija, Njemačka, Italija, Švicarska, Češka, Izrael, Turska).

 

Masters 05.09.2003.

Danas u Francuskoj, u gradu Vichyu počinje Svjetsko prvenstvo za veterane. Na regati će nastupiti preko 7000 veslača iz 36 zemalja. Veterani su veslači koji imaju preko 27 godina (najstarijem natjecatelju na prvenstvu su 83 godine), a natječu se na stazi dugoj 1000 metara. Utrke kreću svakih tri minute, a traju cijeli dan. Na toj regati nastupaju naravno i zagrebački veterani.

 

Završilo SP u Milanu, Hrvatskoj dvije srebrne medalje 30.08.2003.

Danas je utrkama osmeraca završilo Svjetsko prvenstvo u Milanu. Hrvatski veslači su osvojili dvije srebrne medalje, Siniša i Nikša Skelin u dvojcu bez i Mirna Rajle u lakom skifu. Mirni i braći Skelin ovim putem u ime VSZ-a iskreno čestitamo! Čak 55% naših čitatelja u VSZ anketi je ispravno prognoziralo da će hrvatska osvojiti dvije medalje. Osmerac je završio na devetom mjestu, a četverac sa je bio ukupno sedmi. Četverac bez je završio na 14. mjestu dok je dubl završio kao posljednji u finalu D, tj. na 24. mjestu.

 

 Kongres FISA 24.08.2003. 

Na kongresu FISA-e održanom jučer u Milanu odlučeno je da će se Svjetsko prvenstvo 2007. godine održati u Münchenu. Također je odlučeno da će se Svjetsko juniorsko prvenstvo 2007. održati na veslačkoj stazi u Shunyi Olymipic Aquatic Park u Pekingu, Kina. To će ujedno biti glavna proba te staze za OI 2008. Na kongresu su u članstvo FISA-e primljene tri nove zemlje Iran, Niger i Mozambique, tako da se sada broj članica FISA-e popeo na 118.

 

 Svjetsko seniorsko prvenstvo 22.08.2003.

 

Jutros je Hrvatska veslačka reprezentacija otputovala na Svjetsko prvenstvo koje se održava od 24. - 31.08.2003. na jezeru Idroscala pored Milana. Na natjecanju nastupa 65 zemalja sa 1078 natjecatelja u 405 čamaca. Na natjecanju će nastupiti 52 nosioca olimpijske medalje i 58 branitelja naslova prvaka svijeta. Svjetsko prvenstvo je ujedno i kvalifikacijska regata za Olimpijske igre slijedeće godine. Postoji još jedna šansa za kvalifikacije na OI, a to je predolimpijska regata koja će se održati slijedeće godine u Luzernu. Hrvatsku u Milanu predstavlja šest posada, 23 veslača od kojih je 13 iz zagrebačkih klubova. Najviše zagrebačkih veslača nastupa u osmercu čak 6 + kormilar, a osmerac vesla u sastavu Branimir Vujević (JZd), Igor Boraska (Gus), Krešimir Čuljak (Tre), Igor Francetić (Tre), Ante Kušurin (Tre), Tomislav Smoljanović (Mla), Mario Vekić (Mla), Oliver Martinov (Mla) + Silvio Petriško (Cro), trener: Nikola Bralić. Izrazito zagrebački štih ima i četverac sa kormilarom u sastavu Ivan Rebić (Mla), Davorin Šindler (Mla), Petar Lovrić (Mla), Ante Murer (Tre) + Luka Travaš (Mla), trener: Dragutin Milinković. Također je tu u dublu i Bojan Žugić (Mla) koji vesla zajedno sa Ivanom Jukićem (Ikt), trener: Krešimir Ižaković (Ikt). U Milano putuje i četverac bez Hrvoje Marić (JZd), Danijel Bajlo (JZd), Damir Vučičić (Gus), Marko Dragičević (JZd), trener: Romano Bajlo, te dvije naše najjače posade dvojac bez Nikša Skelin (Gus), Siniša Skelin (Gus), trener: Igor Čulin i laka skifistica Mirna Rajle (Ikt), trener: Krešimir Ižaković.

 

 Svjetsko juniorsko prvenstvo 12.08.2003. 

Svjetsko juniorsko prvenstvo održano je od 06. - 09.08. na Olimpijskoj regatnoj stazi u Schiniasu, 40 km od Atene. Na prvenstvu je nastupilo 46 zemalja, a Hrvatsku su predstavljale tri posade (muški i ženski skif, te muški četverac bez) u kojima nije bilo zagrebačkih veslača. Regatu je obilježio izuzetno jak vjetar zbog kojega je start natjecanja pomaknut u 6 sati ujutro, a utrke su skraćene na 1000m. Zanimljivo je da su valovi bili toliko veliki da su pojedine posade morale iskakati iz svojih čamaca (8+USA, 8+GBR) i plivati zajedno sa svojim čamcima do cilja kako bi se kvalificirali za slijedeći krug natjecanja. Tako je američki osmerac, svi osim kormilara (jer barem jedan čovjek po pravilima mora biti u čamcu) plivao 250 metara do cilja, što je trajalo 15 minuta kako bi mogli veslati u repasažu. Satisfakcija im je bila što su na kraju postali svjetski juniorski prvaci. Ovakvi uvjeti bude ozbiljnu zabrinutost jer će se slijedeće godine na toj istoj stazi održati olimpijska regata. Kako su prošli Hrvatski veslači! Odlični četverac bez Zadarskog Jadrana u sastavu Ivan Dukić, Josip Stojčević, Marin Begović i Branko Begović osvojio je brončanu medalju (u mrtvoj utrci između njih i posade Rumunjske), te tako nastavio niz odličnih rezultata ove sezone (pobjede u Münchenu i Bledu). Ovom prilikom veslačima i njihovom treneru Romanu Bajlu u ime VSZ-a iskreno čestitamo! U ženskom skifu Sonja Kešerac (Ikt) osvojila je 6.mjesto što je također odličan uspjeh, a vjerujemo da bi u regularnijim uvjetima Sonja postigla i bolji plasman. U muškom skifu Frane Nisetteo (JZd) je veslao u A finalu u kojem je ovaj put veslalo 8 posada i osvojio je 7. mjesto a satisfakcija mu je što je pobijedio Francuza što mu još nije pošlo za rukom ove godine.

 

Maraton neretvanskih lađa 11.08.2003. 

Svake godine početkom kolovoza održava se tradicionalni Maraton neretvanskih lađa pod (ovo je 6. po redu). Vesla se rijekom Neretvom na stazi dugoj 23 km između Metkovića i Ploča. Utrka traje preko dva sata. Ove je godine bilo prijavljeno 30 lađa, sa preko 500 natjecatelja. Iako je to natjecanje sličnije kajaku, nego veslačkom čamcu na maratonu je nastupila i veslačka posada zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta pojačana sa nekoliko članica sa Učiteljske akademije i Hrvatskih studija. Nakon samo tri treninga u lađi, neiskustvo su nadoknadili borbenošću, a na cilj su došli 26. od 30. lađa. Nakon regate je dogovoreno da će lađari doći ove jeseni na jednu regatu u Zagreb te će odveslati protiv zagrebačkih studenata utrku u lađi, a prema njihovim riječima okušat će se i u osmercu. Maraton se inače održavao pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića koji je predao phare pobjednicima. Ekipa PMF-a je nastupila u sastavu: Buršić Božena (kapetan ekipe), Bošnjak Ivana, Bubenik Lana, Domjanović Ante, Jerić Luka, Jerić Nikola, Karre Helena, Lenac Marta, Livaić Ivana, Mandalinić Hrvoje, Martin Stanislav, Miličić Maja, prof. Mrinjek Ervin, Odak Marijana, Sinković Siniša, Škanata Ante, Vlah Silvija.

 

World U 23 regatta (Nations cup) 04.08.2003. 

World U 23 regatta ili kako se prije zvala Nations cup održana je od 25. - 27.07.2003. na regatnoj stazi u Beogradu. Hrvatsku su predstavljale tri posade, a u svim posadama je bilo zagrebačkih veslača. Na prvenstvu je nastupila 41 zemlja sudionica, a organizacija regate je prema pričanju sudionika bila na izrazito visokoj razini. Zanimljivost je da su organizatori Hrvatskoj reprezentaciji dodijelili policijsku pratnju, kako bi njihov boravak prošao što sigurnije. U skifu je nastupio Bojan Žugić (Mla) koji je prvu utrku na prvenstvu pobijedio te se tako direktno plasirao u polufinale. Polufinalnu utrku je izveslao ispod svojih mogućnosti, posljednje mjesto, jer je imao problema sa alergijom. U finalu B je osvojio solidno treće mjesto, tj. ukupno 9. mjesto od 21 posade. U četvercu na pariće nastupili su dvojca zagrebačkih veslača Tomislav Ružić (Mla) i Matija Cetinić (Zag) u kombinaciji sa Velalučanima Hrvojem Barčotom (Ošj) i Lenkom Dragojevićem (Ošj). U eliminacijskoj utrci su bili četvrti, dok su u repasažu bili posljednji peti, te su time završili u B finalu. U B finalu su završili četvrti tj. 10. od 12 posada. Mladi osmerac nastupio je u sastavu Petar Topić, Erik Brec (JRi), Hrvoje i Filip Eškinja (JZd), Aleksandar Žigić i Tomislav Pančić (Mla), Niko Bujas, Krešo Vudrag (Krk) i kormilar Luka Travaš (Mla). U eliminacijskoj utrci su bili posljednji, očito čuvajući su za utrku repasaža u kojoj su bili treći, plasiravši se u A finale. U A finalu su bili posljednji, osvojivši 6. mjesto od 7 posada.

 

 Promjene u reprezentativnim posadama 03.08.2003.

Hrvatska veslačka reprezentacija boravi od 26.07. - 08.08. na pripremama u Splitu. Na početku priprema obavljena su testiranja na ergometrima (4 x 4 min.), a sukladno rezultatima izvršene su promjene u reprezentativnim posadama. Nove posade izgledaju ovako: osmerac Branimir Vujević (JZd), Igor Boraska (Gus), Krešimir Čuljak (Tre), Igor Francetić (Tre), Ante Kušurin (Tre), Tomislav Smoljanović (Mla), Mario Vekić (Mla), Oliver Martinov (Mla) + Silvio Petriško (Cro), trener: Nikola Bralić, četverac sa Ivan Rebić (Mla), Davorin Šindler (Mla), Petar Lovrić (Mla), Ante Murer (Tre) + Luka Travaš (Mla), trener: Dragutin Milinković, četverac bez Hrvoje Marić (JZd), Danijel Bajlo (JZd), Damir Vučičić (Gus), Marko Dragičević (JZd), trener: Romano Bajlo, dubl: Bojan Žugić (Mla), Ivan Jukić (Ikt), trener: Krešimir Ižaković. Reprezentacija će od 10. - 22.08. boraviti na završnim pripremama u Zagrebu.

  

Novo veslanje 02.08.2003. 

Izašao je novi broj časopisa "Veslanje" u kojem možete pročitati: "Pobjeda koja će mnogo značiti u razvoju veslanja u VK Zagreb", "Mirna je postigla najveći uspjeh u karijeri", "Braća Skelin nisu ovaj puta uspjeli", "Pregled na završeno Prvenstvo Hrvatske", "Što nam je pokazalo Prvenstvo Hrvatske?", "Plasman na temelju bodovanja", "Održana 50. jubilarna Karlovačka", Ma tko je izmislio to "hvatanje karića"?", "Pročitajmo što ima u zapisnicima naših saveza", "Vijesti sa ruba veslačke staze". Nakladnik časopisa je Veslački savez Zagreba, a glavni urednik je Rudolf Starić (Lanište 14b, 10 000 Zagreb, 091 / 567 5207). Nabavite najnoviji broj časopisa "Veslanje".

 

Pregled uspješnosti klubova VSZ-a na PH 2003 01.08.2003.

 

Zagrebački klubovi su na ovogodišnjem PH osvojili čak 45 medalja. VSZ je napravio analizu rezultata po kategorijama veslača, a ujedno smo i analizirali uspješnost klubova VSZ-a prema ostatku Hrvatske.U našoj analizi nismo uključivali ekipe koje su zaostale više od 15 - 20 sekundi (ovisno o kategoriji) za prvoplasiranom ekipom u utrci. Od zagrebačkih klubova ukupno najuspješniji kadeti dolaze iz VK Zagreb, a VK Trešnjevka je ukupno najuspješnija kod mlađih juniora i seniora. Djevojke iz Mladosti su ukupno najuspješnije kod mlađih juniorki. Pet zagrebačkih klubova u muškoj konkurenciji osvojilo je 40% ukupnih bodova na PH (svi ostali Hrvatski klubovi su osvojili 60% bodova). Analiza pokazuje da u gradu Zagrebu postoji odlična generacija kadeta i mlađih juniora, uz konstantno dobre seniore, dok su nam juniori i laki seniori vrlo loši. U ženskoj konkurenciji osvojili smo 21% ukupnih bodova, a ovdje posebno treba naglasiti jednu dobru generaciju mlađih juniorki.

 

 Dugo toplo ljeto 23.07.2003.

  

Većina veslača će nakon završenog Državnog prvenstva na zasluženi odmor, no naše reprezentativce očekuju najvažnija natjecanja u sezoni, Svjetska prvenstva. Najprije će nastupit seniori B od 24. - 27.07. na World U23 regati u Beogradu. Hrvatsku će zastupati Bojan Žugić (Mla) u skifu, četverac skul u sastavu Tomislav Ružić (Mla), Matija Cetinić (Zag), Lenko Dragojević (Ošj), Hrvoje Barčot (Ošj), te mladi osmerac u sastavu Petar Topić, Erik Brec (JRi), Hrvoje i Filip Eškinja (JZd), Aleksandar Žigić i Tomislav Pančić (Mla), Niko Bujas, Krešo Vudrag (Krk) i kormilar Luka Travaš (Mla). Od 06. - 09.08. se u Grčkoj, na olimpijskoj stazi Schinias blizu Atene održava Svjetsko juniorsko prvenstvo. Za to će se vrijeme Hrvatska seniorska A reprezentacija pripremati za nastup na Svjetskom prvenstvu u Milanu krajem kolovoza. Očekuje nas dugo veslačko ljeto !

 

Prvenstvo Hrvatske 23.07.2003.  

Na Jarunskom jezeru se od 18. - 20. srpnja održavalo 13. Prvenstvo Republike Hrvatske u veslanju. Zagrebački veslači su uspješno nastupili u velikom broju, te je osvojeno mnoštvo medalja. Veslači zagrebačkih klubova su ukupno osvojili 45 medalja, od toga 16 zlatnih, 14 srebrnih i 15 brončanih. Bilo je mnoštvo zanimljivih utrka, a i poneko iznenađenje.

 

Veslači na OTV-u 23.07.2003. 

TV kuća CCN koja svoje emisije emitira iz prostorija VSZ-a uvela je u svoj program jedan novitet. Svakoga jutra u 10.30 sati na OTV-u ide uživo emisija koja se bavi veslanjem. Voditelj emisije je Mario Janković, inaće zaposlen u VSZ-u kao voditelj sportske škole veslanja. U emisijama su već gostovali mnogi vesači i veslački djelatnici iz svih zagrebačkih klubova, a emisija se nastavlja emitirati i dalje tijekom cijelog ljeta. Ovom je emisijom VSZ, zajedno sa svojim partnerima dao novu dimenziju promociji veslanja u gradu Zagrebu.

  

Novo veslanje 23.07.2003. 

Izašao je novi broj časopisa "Veslanje" u kojem možete pročitati: "3. međunarodno prvenstvo Hrvatske za Veterane", "Skelini odlični na početku, a osmerac također", "48. Bledska regata pokazala je dosta", "U Ogulinu je održana 10. jubilarna regata", "2. regata Svjetskog kupa u Münchenu", "Zadarski Jadran po drugi puta pobjednik kupa Dalmacije", "Da je Kotruljić znao napisao bi knjigu o veslanju", "Osnovan VK Glagoljaš na Krku", "Prosvjed iz Pule", "Glumci ili veslači na Jarunu", "Hvatanje sjedala" i nezaobilazne "Vijesti sa ruba veslačke staze".Nakladnik časopisa je Veslački savez Zagreba, a glavni urednik je Rudolf Starić (Lanište 14b, 10 000 Zagreb, 091 / 567 5207). Nabavite najnoviji broj časopisa "Veslanje".

 

Luzern 11.07.2003.

Završnica Svjetskog kupa se održava ovog vikenda u Luzernu. Na posljednju regatu Svetskog kupa otišli su Mario Vekić (Mla) i Bojan Žugić (Mla) (skif ), Petar Lovrić (Mla), Ante Murer (Tre), Ivan Rebić (Mla), Ante Kušurin (Tre) i kormilar Luka Travaš (Mla) (četverac sa), Oliver Martinov (Mla), Marko Dragičević (JZd), Ivan Jukić (Ikt) i Davorin Šindler (Mla) (četverac bez ), Branimir Vujević (JZd), Igor Boraska (Gus), Krešimir Čuljak (Tre), Igor Francetić (Tre), Damir Vučičić (Gus), Tomislav Smoljanović (Mla), Hrvoje Marić (JZd), Danijel Bajlo (JZd) i kormilar Silvio Petriško (Cro) (osmerac), te Mirna Rajle-Brođanac (samac za lake seniorke). Zanimljivost je da će hrvatski osmerac u Luzernu isprobati novi čamac marke Filippi.

 

Zašto nismo dobili Masters 2006 30.06.2003. 

Na sjednici predsjedništva VSZ-a održanoj 2.lipnja raspravljalo se o FISA Masters regati. U Milanu je odlučeno da Masters 2006. godine odlazi u Ameriku u Princeton, a ne u Zagreb. Zašto? Ukratko: HVS je zaboravio, nije želio ili nije znao poslati prijavu za masters FISA-i !!! Gosp. Jurčec nije htio ništa poduzimati oko Mastersa jer nije znao hoće li ostati u HVS-u. ( Citat njegove izjave na sjednici VSZ-a. ). Ovako je propao trud veterana i ljudi iz VSZ-a koji su u Zagreb htjeli dovesti još jedno veliko natjecanje. Propao je pokušaj da se barem malo napune blagajne saveza i zagrebačkih klubova. Propala je namjera veterana da ugoste svoje prijatelje iz svijeta. Također, za koju godinu je odgođeno i dovođenje Svjetskog seniorskog prvenstva u Zagreb. Uglavnom pokazali smo FISA-i da smo jako neozbiljni. 

 

Kontrolno natjecanje za ulazak u reprezentaciju 29.06.2003. 

Jučer je na na Jarunu održano kontrolno natjecanje za izbor reprezentacije, tzv. "Crta". U seniorskoj reprezentaciji Hrvatske uz već poznati laki skif veslačica, skif, dvojac bez, osmerac, u četvercu bez kormilara će nastupati Davorin Šindler (Mla), Oliver Martinov (Mla), Ivan Jukić (Ikt), Marko Dragičević (JZd). Istodobno će Šindler i Dragičević biti prve rezerve za osmerac. Petar Lovrić (Mla) i Ivan Rebić (Mla) su također izborili reprezentativni status, oni će biti zamjene za četverac. Na srpanjskoj utrci svjetskoga kupa u Luzernu uz gore navedene posade, na račun VSZ-a će u četvercu sa kormilarom nastupiti Petar Lovrić (Mla), Ivan Rebić (Mla), Ante Kušurin (Tre) i Ante Murer (Tre). Uz njih VSZ u Luzern šalje i dva zagrebačka skifista Tihomira Jarnjevića (Tre) i Bojana Žugića (Mla). Žugić će u samcu, kao jedini predstavnik Hrvatske, nastupiti i na SP U23 koje će se održati krajem srpnja u Beogradu. U junioskoj reprezentaciji na SJP u kolovozu u Ateni će nastupati skifistica iz Osijeka Sonja Kešerac (Ikt), te petorica Zadrana skifista Frane Nisetteo (JZd) i četverac bez kormilara Ivan Dukić, Josip Stojčević, Marin Begović i Branko Begović (svi Jzd). Ovo je već druga godina zaredom kako zagrebački klubovi nemaju predstavnika u juniorskoj reprezentaciji Hrvatske, a to se sada desilo prvi puta nakon više od 22 godine.

 

Studenti u Mariboru 28.06.2003.

Studenti tri zagrebačka fakulteta su nastupili na međunarodnoj studentskoj regati osmeraca u Mariboru. Uz studente zagrebačkih Medicinskog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Fakulteta strojarstva i brodogradnje, nastupili su još i sveučilišta iz Slovenije, domaćin Sveučilište Maribor i Sveučilište Ljubljana, te gosti iz Češke, Austrije i Mađarske. Regata se održavala na stazi dužine 500 m, a ukupno je bilo prijavljeno 10 osmeraca. Sustav natjecanja je specifičan. Posade su podijeljene u dvije grupe po pet. U svakoj utrci veslaju samo dvije posade jedna protiv druge (dual regata). U svakoj grupi vesla svako protiv svakoga po liga sistemu. Za pobjedu se dobivao 1 bod a za poraz 0 bodova. Nakon odveslanih 4 utrke u grupi slijedila je borba za plasman. Prva dva iz svake grupe su išla u polufinale, a pobjednici u finale. Dok su ostali veslali za pozicije od 5. do 10. mjesta, po principu trećeplasirani iz jedne grupe i trećeplasirani iz druge grupe su se borili za 5. mjesto. Cijela regata je bila izrazito dinamična a utrke su startale svakih 10 minuta. Na kraju je svaka posada izveslala 5 - 6 utrka tijekom tri sata koliko je trajala regata. Pobjednici regate su bili studenti Sveučilišta u Mariboru koji su u finalu pobijedili Sveučilište Prag. Od zagrebačkih fakulteta MEF je završio na petom mjestu, FER na sedmom mjestu dok su veslači sa FSB-a bili posljednji deseti. Nakon regate su pobjednicima uručene medalje, a druženje je nastavljeno uz večeru i tulum u jednom Mariborskom restoranu... Na večeri se sa studentima družio i olimpijski pobjednik Iztok Čop. Studenti se ovim putem zahvaljuju svojim fakultetima koji su im omogućili nastup na ovoj regati, te organizatoru putovanja, članu predsjedništva VSZ-a Jošku Kosteliću.

 

Svjetski kup München 19.06.2003.

Druga regata Svjetskog kupa se održava slijedećeg vikenda na regatnoj stazi blizu Münchena. Zagrebački veslači Krešimir Čuljak (Tre), Igor Francetić (Tre), Tomislav Smoljanović (Mla) i korm. Silvio Petriško (Cro) nastupaju u hrvatskom reprezentativnom osmercu zajedno sa Branimirom Vujevićem (JZd), Igorom Boraskom (Gus), Damirom Vučičićem (Gus), Hrvojem Marićem (JZd) i Danijelom Bajlom (JZd). Trener osmerca je Nikola Bralić (Mla). Podsjetimo osmerac je prošlu regatu Svjetskog kupa završio na trećem mjestu.Ovoga će puta nastupiti četverac bez kormilara u sastavu Petar Lovrić (Mla), Oliver Martinov (Mla), Ivan Jukić (Ikt), Marko Dragičević (JZd).U skifu će nastupiti Mario Vekić (Mla) koji je na prošlom svjetskom kupu bio dvanaesti. Uz njih na ovu regatu putuje i naša najbolja veslačica Mirna Rajle (Ikt) koja će nastupiti u utrci lakih skifova.

 

Budilica s Jaruna 19.06.2003.

TV kuća CCN i Veslački savez Zagreba ušli su u zajedničku projekt, koprodukciju emisije "Budilica". Emisija se emitira svakoga jutra od 8.00 - 10.00 na Otvorenoj televiziji (OTV-u), a studij je smješten na terasi Doma športaša ispred prostorija VSZ-a. U emisiji se između ostalog prenose sva događanja na Jarunu, a česte su i teme o veslanju. Ovo je još jedan od projekata koje VSZ provodi u svrhu popularizacije veslanja u Zagrebu. Nositelj projekta u ime VSZ-a je gosp. Slavko Mezdjić.

 

Kupljen empacherov dvojac 17.06.2003.

Veslački savez Zagreba je kupio novi dvojac bez kormilara marke Empacher, a prepoznatljiv je po tome što ima karbonske izbočnike. Čamac je po odluci Stručno programskog povjerenstva dan do daljnjega na korištenje Trešnjevkinom dvojcu Ante Murer i Ante Kušurin.

 

Pozornica na stazi 17.06.2003. 

Ispred velikih veslačkih tribina na Jarunu, u prve tri staze postavljena je pozornica na vodi. Na pozornici će se izvoditi predstava "Idemo na more". Pozornicu je postavio ŠRC Jarun a na vodi će ostati do sredine srpnja. Upozoravaju se veslači da budu oprezni prilikom okretanja u cilju kako nebi došlo da sudara zbog sužene staze.

 

48. Bledska regata 13.06.2003. 

Veslači zagrebačkih klubova su otputovali na 48. međunarodnu Bledsku regatu. Na regati nastupaju klubovi i reprezentacije iz Austrije, Kanade, Hrvatske, Mađarske, Italije, Rumunjske, Slovenije, Španjolske, Švicarske, Slovačke te SiCG. Natjecanja su počela već danas kvalifikacijama a trajat će sve do nedjelje.

 

Novo veslanje 13.06.2003.

 Izašao je novi broj časopisa "Veslanje" u kojem možete pročitati: "Regionalna školska natjecanja kao na tekućoj vrpci", "340 učesnika na 2. prvenstvu Hrvatske za osnovne škole", "Jadran vodi u kategoriji juniori/seniori a Krka u kategoriji kadeti/mlađi juniori", "Regate studentskih osmeraca u Splitu, Zadru i Sacramentu", "Gaudeamus igitur...Vivat academia", "Ovaj München treba dobro zapamtiti", "Skupštine, skupštine" i "Vijesti sa ruba veslačke staze". Nakladnik časopisa je Veslački savez Zagreba, a glavni urednik je Rudolf Starić (Lanište 14b, 10 000 Zagreb, 091 / 567 5207). Nabavite najnoviji broj časopisa "Veslanje".

 

IRA regata 02.06.2003.

Prošlog je vikenda na rijeci Cooper u New Jerseyu održano Sveučilišno prvenstvo Amerike na kojemu je nastupilo nekoliko zagrebačkih veslača koji studiraju na Američkim sveučilištima. Svi naši momci su nastupili u disciplini varsity osmeraca. Pobjednik IRA regate je sveučilište Harvard, odmah iza njih ciljem je prošla momčad sveučilišta Washington za koju na štrokerskom mjestu nastupa Ante Kušurin. Washington je odveslao najbolju utrku sezone te je ovo najbolji plasman Huskya u posljednjih pet godina. U finalnoj utrci je također nastupala momčad sveučilišta Northeastern za koju je veslao Petar Lovrić. Northeastern je napravio iznenađenje plasiravši se na odlično peto mjesto. Tri zagrebačka veslača Tihomir Jarnjević, Tomislav Pančić i Božo Maletić veslali su za Dowling college koji je IRA-u završio na 24. mjestu. Ova regata je označava završetak američke sveučilišne sezone tako da se naši momci uskoro vraćaju kući u Zagreb.

 

 Svjetski kup Milano 01.06.2003.

Na prvoj regati svjetskoga kupa u Milanu hrvatski osmerac u sastavu Vujević, Boraska, Čuljak, Francetić, Vučičić, Smoljanović, Marić, Bajlo, korm. Petriško osvojio je brončanu medalju. Pobijedio je osmerac Njemačke ispred posade Italije. U skifu je odlično dvanaesto mjesto osvojio mladi skifista Mladosti Mario Vekić, koji je pokazao da se može nositi sa svjetskom konkurencijom. Najbolji su rezultat u Milanu postigli braća Skelin u dvojcu bez kormilara osvojivši prvo mjesto, dok je naš drugi dvojac Jukić - Dragičević završio na 15. mjestu. Slijedeća regata Svjetskog kupa je u Münchenu za tri tjedna.

 

Jumbo regata 01.06.2003. 

Prošlog vikenda održano je na Jarunu 3. Međunarodno prvenstvo Hrvatske u veslanju za veterane, 6. Međunarodna veslačka regata, 1. Dvoboj 8+ za veterane Italija-Hrvatska “Trophy Luigi-Gino Spozio”.

 

Zahvala 01.06.2003.

Posljednjih nekoliko regata nam slike koje objavljujemo u našoj rubrici galerija šalje Darko Zibar. Također nam svoje slike često šalje i Krešimir Petrović. Gospodi Zibaru i Petroviću se ovim putem najljepše zahvaljujemo što nam nakon svake regate pošalju svoja fotografska dijela kako bi ih mogli objaviti na našim stranicama. Ujedno pozivamo sve koji imaju veslačke slike u digitalnom obliku a željeli bi da budu objavljene na našoj stranici da nam pošalju fotografije na e-mail.

 

Sveučilišno prvenstvo Amerike 28.05.2003.

Sutra na rijeci Cooper u Camdenu, New Jersey počinje 108. IRA regata tj. Sveučilišno prvenstvo Amerike. Sustav natjecanja je isti kao i na svjetskom prvenstvu (eliminacije, repasaži, polufinala i finala). U nama najzanimljivijoj utrci varsity osmeraca (najbolji osmerci sveučilišta) nastupa 24 osmerca. Sveučilišta su rangirana na osnovi glasova trenera svih sveučilišta koji glasaju na osnovu ovogodišnjih rezultata, a po tom rangu se postavljaju nositelji skupina. Najbolje rangirano sveučilište je Harvard, broj 2 je Washington, broj 3 Wisconsin, broj 4 California, broj 10 Northeastern, broj 20 Dowling college. U tri osmerca nastupaju zagrebački veslači. Za sveučilište Washington na mjestu štrokera vesla Ante Kušurin. Washington je uz Harvard, Cal i Wisconsin najveći kandidat za osvajanje naslova. Za sveučilište Northeastern vesla Petar Lovrić. Dok će za Dowlin college nastupiti Tihomir Jarnjević, Tomislav Pančić i Božo Maletić.

  

Braliću godišnja nagrada 28.05.2003.

Glavni trener Hrvatskog akademskog veslačkog kluba "Mladost" prof. Nikola Bralić dobio je godišnju nagradu kao najbolji trener HAŠK "Mladost". HAŠK "Mladost" osnovan je 1903. godine, što znači da se ove godine slavi stota godina društva i stota godina bavljenja sportom na zagrebačkom sveučilištu. Čestitamo Nikoli Braliću na ovom priznanju.

 

Svjetski kup 27.05.2003.

Od četvrtka do subote (29.-31.06) se na regatnoj stazi u Milanu održava prva utrka Svjetskog kupa. Na toj će se stazi krajem kolovoza održati Svjetsko seniorsko prvenstvo. Zagrebački veslači Krešimir Čuljak (Tre), Igor Francetić (Tre), Tomislav Smoljanović (Mla) i korm. Silvio Petriško (Cro) nastupaju u hrvatskom reprezentativnom osmercu zajedno sa Branimirom Vujevićem (JZd), Igorom Boraskom (Gus), Damirom Vučičićem (Gus), Hrvojem Marićem (JZd) i Danijelom Bajlom (JZd). Trener osmerca je Nikola Bralić (Mla). U Milano neće putovati četverac bez zbog ozljede Ninoslava Saraga (Mla), nego će dvojca iz tog četverca (Ivan Jukić (Ikt) i Marko Dragičević (JZd)) nastupiti u dvojcu bez. Mario Vekić (Mla) će nastupati u skifu. U Milano još putuju i braća Skelin također u dvojcu bez.

 

Međunarodna regata 26.05.2003.

Slijedećeg vikenda će se na regatnoj stazi Jarun održati 3. Međunarodno prvenstvo Hrvatske u veslanju za veterane, 6. Međunarodna veslačka regata, 1. Dvoboj 8+ za veterane Italija-Hrvatska “Trophy Luigi-Gino Spozio”. Nastupiti će veslači iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Mađarske, Jugoslavije, Njemačke, Švicarske ... Na regati će nastupiti popriličan broj veterana s obzirom da je ova regata Međunarodno prvenstvo Hrvatske za veterane.

  

Sveučilišna utrka osmeraca 22.05.2003.

Sutra na Jarunu počinje 8. po redu Sveučilišna utrka osmeraca. Uz veslače i veslačice sa dvadeset i jednog fakulteta sveučilišta u Zagrebu u utrkama fakulteta, u utrkama sveučilišta uz sva Hrvatska sveučilišta nastupaju i gosti iz Slovenije, Italije, Austrije, Poljske i Mađarske. Prednatjecanja počinju sutra dok su finala na rasporedu u subotu.

 

Boce u Jarunu 21.05.2003.

Porastom temperature veslači koji koriste Jarun pojačano konzumiraju tekućinu. No nakon treninga veliki broj veslača ostavlja plastične boce na pontonima i ispred hangara. Kada zapuše vjetar sve te boce završe u Jarunskom jezeru. Kako je Jarun naš drugi dom gdje provodimo veliki broj svog slobodnog vremena, umoljavaju se veslači da svu plastičnu ambalažu bacaju u zato predviđene koševe.

 

Međunarodna veslačka regata i Prvenstvo Hrvatske za veterane 20.05.2003.

Od 31.05. - 01.06. na Jarunu se održava 3. Međunarodno prvenstvo Hrvatske u veslanju za veterane, 6. Međunarodna veslačka regata, 1. Dvoboj 8+ za veterane Italija-Hrvatska “Trophy Luigi-Gino Spozio”, u Milanu ili Zagrebu. Organizatori regate su VK "Jarun" i VSZ. Prijave traju do 24.05.2003.

 

Zapisnik sa Godišnje skupštine VSZ-a 13.05.2003.

Godišnja skupština Veslačkog saveza Zagreba je održana 7. svibnja 2003. u Velikoj dvorani Doma športaša. Na početku sjednice su dani izvještaji o radu saveza u 2002. godini, koji su nakon dugotrajne diskusije jednoglasno prihvaćeni. Financijski plan za 2002. godinu je ispunjen (dotacije ZŽS-a sa 85%). Sve su aktivnosti isfinancirane i održane. Poduzete su akcije izgradnje montažnih hangara koji koštaju cca 65 000 EUR-a. Plaćeno je i postavljeno umreženje tornja (eternet) i doma športaša (eternet). Nabavljen je novi čamac 2-. Izrađena je i stavljena u funkciju web stranica saveza.

Isplaćene su nagrade zaslužnim sportašima i trenerima. 

Najviše vremena potrošeno je u diskusiji ne razduživanja bivšeg tajnika gosp. Gajšaka u iznosu od 103.276,25 kn, te manjka kod primopredaje materijalnih stvari – nestanak van brodskog motora.

VK Jarun je tražio suglasnost VSZ-a u vezi izgradnje hangara na Jarunu. 

Prihvaćena je odluka da VSZ da zahtjev u HVS za primanje, uz uvjet da dobije dopredsjedničko mjesto.

Usvojena je odluka da Svjetsko prvenstvo za veterane 2006. zajednički organiziraju HVS i VSZ. Predloženo je da predsjednik OO Svjetskog prvenstva za veterane bude gosp. Julije Boroša što je gosp. Boroša odbio.

VK Nova i VK Sava nisu primljeni u članstvo VSZ-a.

U radu Skupštine aktivno su sudjelovali predsjednik HVS-a (gosp. Jurčec) i tajnik HVS-a (gosp. Gajšak) koji su pokušali pomoći u razrješavanju repova koje su ostavili nakon odlaska iz VSZ-a.

Zamijenjeni su predstavnici V.K. Croatia u VSZ-u. Dosadašnje predstavnike gosp. Ladislava Gustinčića i gosp. Slavka Mezdića zamijenili su novoizabrani gosp. Davor Šug i gosp. Darko Papeš, no još se naknadno mora utvrditi dali je tom odlukom skupština prekršila statut.

 

Novo Veslanje 13.05.2003.

Izašao je novi broj časopisa "Veslanje" sa mnogo zanimljivih veslačkih tema. Naslovi članaka koje možete pročitati su: "Regata Croatia open", "76. Otvoreno prvenstvo Zagreba", "Što je novoga u Mornaru", Spomen plaketa Perici Vlašiću", "Jadran ne ispušta olako prvo mjesto", "Sudačke licence i državne nagrade", "Veslanje na internet mreži". Nakladnik časopisa je Veslački savez Zagreba, a glavni urednik je Rudolf Starić (Lanište 14b, 10 000 Zagreb, 091 / 567 5207). Nabavite najnoviji broj časopisa "Veslanje".

 

Zagrebački veslači u Münchenu 11.05.2003.

Zagrebački veslači su na međunarodnoj juniorskoj regati u Münchenu postigli jako dobre rezultate i osvojili mnoštvo medalja. U samcu za mlađe juniore u subotu najbolje je vrijeme postigao Hrvoje Jurina (Tre), dok je Bojan Subotić (Tre) postigao treće najbolje vrijeme i drugo mjesto u svojoj skupini. Juraj Gustinčić (Cro) je pobijedio u svojoj skupini i postigao je peto najbolje vrijeme. Kod mlađih juniorki Katarina Šebetić (Mla) je bila druga u svojoj skupini a izveslala je treće najbolje vrijeme. U nedjelju je Katarina odveslala dubl za mlađe juniorke zajedno sa Lucijanom Crnogaćom (Krka), u kojem su na cilj došle uvjerljivo prve. Slična je situacija bila i u dublu za mlađe juniore gdje su Jurina i Subotić pobijedili u svoj skupini ispred Marka Kušurina (Tre) i Damira Martina (Zag), važno je napomenuti da su ta dva čamca izveslala najbolja vremena.U drugoj su skupini dublova pobijedili Lucas Jacobson i Domagoj Tripalo (Cro). U dvojcu bez kod juniora drugo su mjesto osvojili Krešo Mršić i Ivor Šimić (Zag). Naše su se mlade nade sa puta vraćaju večeras.

 

Prvenstvo osnovnih škola 11.05.2003.

Rezultate petog po redu Prvenstva osnovnih škola grada Zagreba možete vidjeti u našoj rubrici Regate.

 

Godišnja skupština VSZ-a 05.05.2003.

U srijedu 7.svibnja se održava redovita godišnja skupština Veslačkog saveza Zagreba. Skupština počinje u 19 sati u Velikoj dvorani u Domu športaša.

 

Prvenstvo osnovnih škola 05.05.2003.

U subotu 10. svibnja na regatnoj stazi na Jarunu se održava 5. Prvenstvo osnovnih škola grada Zagreba u veslanju. Zagrebački osnovnoškolci će nastupiti u disciplinama 1x, 2x i 4x Gig. Očekuje se nastup tristotinjak djece iz pedesetak zagrebačkih osnovnih škola. Organizaciju ispred VSZ-a vodi voditelj sportske škole veslanja u Zagrebu gosp. Mario Janković. Utrke počinju u subotu u 13 sati. Pobjednici će nastupiti na skorašnjem Prvenstvu osnovnih škola koje će se održati u Kaštelama.

 

Juniori u Münchenu 05.05.2003.

Slijedećeg vikenda 10.-11.svibnja u Münchenu se održava najveća juniorska regata u Europi. Tamo će nastupiti šesnaest veslača iz Zagreba a pratiti će ih i četvorica trenera. Od šesnaest veslača samo su njih troje juniori A dok su svi ostali mlađi juniori. U Münchenu će nastupiti svi najbolji mladi veslači iz cijele Europe, a zagrebački veslači nastupaju u 2-JMA, 1xJWA, 2xJWA, 2-JMB, 4-JMB, 1xJMB i 2xJMB. Veslači na put u München kreću u petak rano ujutro, a vraćaju se u nedjelju navečer.

 

Veslački triatlon 04.05.2003.

Na Jarunu je u organizaciji HAVK "Mladost" održan prvi veslački triatlon. Na triatlonu se prvo vesla 4 km na ergometru, zatim se vozi bicikl 12 km i na kraju se trči 3 km. Na natjecanju su nastupile pretežno studentske ekipe, te određeni broj veslača zagrebačkih klubova. Na kraju su podijeljene medalje i nagrade pobjednicima.

 

Zagrebački veslači u Hrvatskoj reprezentaciji 01.05.2003.

Petorica zagrebačkih veslača su nakon Otvorenog prvenstva Zagreba pozvana u Hrvatsku reprezentaciju koja će nastupiti na prvoj regati Svjetskoga kupa koja se održava u Milanu od 29.05. - 01.06. U četvercu bez kormilara će nastupiti Ninoslav Saraga (Mla) i Oliver Martinov (Mla) zajedno sa Ivanom Jukićem (Ikt) i Markom Dragičevićem (JZd). U osmercu će od zagrebačkih veslača nastupiti Krešimir Čuljak (Tre), Igor Francetić (Tre), Tomislav Smoljanović (Mla) i korm. Silvio Petriško (Cro), a s njima još nastupaju i Branimir Vujević (JZd), Igor Boraska (Gus), Damir Vučićić (Gus), Danijel Bajlo (JZd) i Hrvoje Marić (JZd). Uz njih u Milano putuju i braća Skelin (Gus) u dvojcu bez kormilara.

 

Rekord 01.05.2003.

Stranice Veslačkog saveza Zagreba prošli su mjesec imale rekordnih 4850 posjeta, što je za jednu novu stranicu, otvorenu prije nekoliko mjeseci jako velika  brojka.

 

Sretan Uskrs! 19.04.2003.

Veslački savez Zagreba želi svim ljudima dobre volje koji su "zalutali" na naše stranice

SRETAN USKRS !

 

Veslanje 19.04.2003.

Izašao je novi broj časopisa "Veslanje" u kojem možete pročitati mnoštvo zanimljivosti iz veslačkog sporta. Neki od naslova glase: "Duatlon je privukao 400 natjecatelja na Savski nasip", "Dosta iznenađenja na Daljinskoj u Zagrebu", " Krenula prva Proljetna regata na vjetrovitom jarunskom jezeru", "Osmerac je veslao na čuvenoj HORR". Naravno tu su i neizostavne "Vijesti sa ruba veslačke staze". Nakladnik časopisa je Veslački savez Zagreba, a glavni urednik je Rudolf Starić (Lanište 14b, 10 000 Zagreb, 091 / 567 5207). Nabavite najnoviji broj časopisa "Veslanje".

 

Otvoreno prvenstvo Zagreba 19.04.2003.

Slijedećeg vikenda 25. - 27. 04. održava se Otvoreno prvenstvo Zagreba i Zagreb Inter-City regata. Organizator regate je Veslački savez Zagreba. Nastupiti će svi veslački klubovi iz Hrvatske. Osam utrka se boduje za Zagreb Inter-City Regatu, a veslači nastupaju za gradove iz kojih dolaze.Ova regata je ujedno kriterijska regata za ulaz u Hrvatsku reprezentaciju. Utrke počinju već u petak ujutro a traju sve do nedjelje popodne.

 

Croatia open 10.04.2003.

Slijedeći vikend 12.-13.04. održava se najveća ovogodišnja regata u Hrvatskoj. Organizatori su V.K. Croatia - Zagreb i Veslački savez Zagreba. Uz sve klubove iz Hrvatske nastupit će i svi klubovi iz Slovenije, reprezentacije Turske i Slovačke, te klubovi iz Austrije, Italije i Jugoslavije. Najzanimljivije će biti utrke samaca (SM - 41 prijavljena posada, JMA - 43 prijavljene posade) i dvojaca bez kormilara (SM - 21 prijavljena posada, JMA - 19 prijavljenih posada). Dakle očekuje nas vikend prepun zanimljivih i uzbudljivih utrka, zato SVI NA JARUN! Za sve one koji neće moći doći na Jarun regatu će pratiti svi mediji, a osiguran je i prijenos finalnih utrka na TV postaji CCN.

 

Počela Američka sveučilišna veslačka sezona 07.04.2003.

Zagrebački veslači koji studiraju na sveučilištima u USA započeli su sa prvim proljetnim regatama. Regate se održavaju skoro svakog vikenda do kraja svibnja kada je na rasporedu IRA regata (Sveučilišno prvenstvo Amerike) koje će se održati od 30.05. - 01.06. na Cooper riveru, New Jersey. Tamo će se sukobiti sve najbolje posade svučilišnog veslanja u USA. Gdje studiraju zagrebački veslači u USA? Ante Kušurin (Tre), Martin Rogulja (Mla) University of Washington, Petar Lovrić (Mla) Northeastern University, Tihomir Jarnjević (Tre), Tomislav Pančić, Božo Maletić (Mla) Dowling college.

 

Veterani na Head of the River 30.03.2003.

Zagrebački veterani su kao i naši seniori nastupili na Head of the River Race u kategoriji veterana. Četvorica zagrebačkih veterana Boris Martin (Zag), Darko Mikić (Zag), Vladimir Križek (Mla) i Darko Mikšić (Mla) u kombinaciji sa momčadi Sons of the Thames u osmercu su osvojili 45. mjesto od 149. veteranskih posada.

  

Osmerac ukupno šesti na HORR 29.03.2003.

Hrvatski osmerac je osvojio šesto mjesto na tradicionalnoj Head of the River Race regati koja se vesla na stazi dugoj 4.25 milja na rijeci Thamesi od Mortlakea do Putneya. Podsjetimo na ovoj istoj stazi se vesla i utrka čamaca Oxford - Cambridge samo u suprotnom smjeru. Ove je godine nastupilo preko 400 posada, a najveći broj su bili osmerci. Ukupni pobjednik utrke osmeraca je momčad Leander cluba iz Londona za koju su između ostalih nastupali i prošlogodišnji prvaci svijeta u dvojcu bez Pinsent i Cracknell. Naš osmerac je bio drugi u konkurenciji posada koje dolaze izvan Velike Britanije, a osvajač The Overseas Enterants Trophy je bila momčad Berliner RG Viking iz Njemačke za kojima su naši momci zaostali 3.5 sekundi.

 

1. Proljetna regata 29.03.2003.

Danas popodne po toplom i sunčanom vremenu je održana Proljetna regata u organizaciji HAVK Mladost i VSZ-a. Nastupili su veslači svih zagrebačkih klubova, te gosti iz Rijeke (Jadran), Karlovca (Korana), Medulina (medulin) i Pule (Istra).

 

Bežično umrežavanje 25.03.2003.

RŠC Jarun je proveo bežično umrežavanje kompjutera u prostorijama na veslačkoj stazi. Tako je odsada moguće povezati kompjutere na startu, na cilju (u tornju) i u domu sportaša u jednu mrežu. Ovo će uvelike olakšati i ubrzati obradu rezultata na veslačkim natjecanjima na Jarunu.

  

Hrvatski osmerac izgubio od Cambridgea 24.03.2003.

Hrvatski osmerac u kojem nastupaju Branimir Vujević (JZd), Igor Boraska (Gus), Krešimir Čuljak (Tre), Oliver Martinov (Mla), Damir Vučičić (Gus), Tomislav Smoljanović (Mla), Hrvoje Marić (JZd), Danijel Bajlo (JZd), i korm. Silvio Petriško (Cro), te dvije zamjene Ninoslav Saraga (Mla) i Igor Francetić (Tre) te trener Nikola Bralić (Mla) otputovali su u srijedu u Englesku na zajedničke pripreme sa osmercem Cambridgea koji se priprema za 149. po redu The Boat race. Nakon nekoliko zajedničkih trening utrka (od kojih su i neke pobijedili), jučer, u nedjelju čamci su imali dvije utrke na valovitoj Thamesi. Prva utrka je trajala 11 minuta, a druga 7 minuta. Naš čamac je obje utrke izgubio za dužinu čamca. Osmerac će do četvrtka trenirati u Cambridgeu, a nakon toga će se vratiti u London gdje će se dva dana na Thamesi pripremati za nastup na The Head of the River race regati koja je na rasporedu u subotu. U nedjelju 30.03. naša se ekspedicija vraća kući.

 

VK Jarun u novim bojama 21.03.2003.

VK Jarun je u novu sezonu odlučio zaploviti veslima novog i atraktivnog izgleda. Umjesto dosadašnje kombinacije (bijela podloga sa crvenom, žutom, plavom i zelenom crtom) nova kombinacija ima drugačiji smjer crta i to na crnoj podlozi. Tako da se nova vesla odmah primjećuju već na velikoj udaljenosti.

 

1. Proljetna regata 18.03.2003.

Hrvatski akademski veslački klub "Mladost" i VSZ organiziraju prvu ovogodišnju regatu na 2000 m koja će se održati 29.03.2003. sa početkom u 13 h.

 

Daljinska regata i kros 14.03.2003.

Sutra se na Jarunu održava Daljinska regata i Veslački kros u organizaciji V.K. Trešnjevka i VSZ-a. Veslački kros počinje u 8 sati i traje sve do 10 a nastupa 256 veslača i veslačica. Podjela medalja je oko 10.30. Daljinska regata počinje u 9 sati a prvi nastupaju seniori te završava oko 12.30 nastupom veterana. Ukupno je prijavljeno 144 veslača i veslačica. Medalje će se dijeliti 5 minuta nakon početka svake trke.

 

Daljinska regata 06.03.2003.

Veslački klub Trešnjevka i VSZ organiziraju Daljinsku regatu i tradicionalni Veslački kros 15.03.2003. na jezeru Jarun. Veslači nastupaju u disciplinama 1x, 2x i 2-.

  

Zagrebački veslači u Hrvatskom osmercu 06.03.2003.

Trener Mladosti i Hrvatskog osmerca Nikola Bralić odredio je putnike za pripreme u Londonu na poziv Sveučilišta Cambridge. Od zagrebačkih veslača u tom će se osmercu naći Krešimir Čuljak (Tre), Oliver Martinov (Mla), Tomislav Smoljanović (Mla) i korm. Silvio Petriško (Cro), uz njih će veslati i Igor Boraska (Gus), Damir Vučičić (Gus), Danijel Bajlo (JZd), Hrvoje Marić (JZd) i Branimir Vujević (JZd). Kao zamjene putuju Igor Francetić (Tre) i Ninoslav Saraga (Mla). Tijekom priprema naš će osmerac održati sparing utrku sa osmercem Cambridgea, a 29.03. će nastupiti na poznatoj utrci The Head of the River.

 

Iz klubova VSZ-a 06.03.2003.

U Veslačkom klubu Zagreb održana je 20.02. godišnja skupština kluba. Novi / stari predsjednik je Milan Ljubičić, a podijeljena su priznanja zaslužnim članovima i prijateljima kluba. U Veslačkom klubu "Trešnjevka" došlo je do promjena u školi veslanja. Umjesto dosadašnjeg voditelja Ognjena Ćate, mjesto čelnog čovjeka u školi veslanja preuzeo je Pavle Mikulić, prof. kineziologije i asistent na Kineziološkom fakultetu.

 

Srećko Šuk tajnik VSZ-a 03.03.2003.

Na večerašnjoj sjednici predsjedništva VSZ-a dosadašnji v.d. tajnika Srećko Šuk izabran je za tajnika. Tako će Srećko nastaviti raditi svoj posao kao i dosad samo neće više morati pisati v.d.iza svog imena. Kako uskoro kreću prve regate novi / stari tajnik će imati pune ruke posla.

  

Veslački Duatlon 28.02.2003.

Sutra 01.03.2003. održava se Veslački duatlon u organizaciji VK Jarun. Što je duatlon? Duatlon je natjecanje u kojem natjecatelj prvo vesla na ergometru a odmah zatim trči. Dionice veslanja i trčanja ovise o dobnoj kategoriji natjecatelja. Prijavljeno je oko 400 natjecatelja od kojih najmlađi ima 9 godina a najstariji 71. Duatlon počinje u 8.00, u Boćarskom domu, Prisavlje 2 gdje će biti smješteni ergometri a trčati će se po Savskom nasipu. Moto natjecanja je "Vratimo život na obale Save."

 

Otvoreno prvenstvo Zagreba na ergometrima 2000m 14.02.2003.

Prvenstvo Zagreba se održava sutra u sportskoj dvorani Martinovka sa početkom u 10.00 a natjecanje će   trajati sve do 18.00 kada završava utrkom seniora. Uz sve zagrebačke klubove nastupaju još i Korana, Gusar, Kaštela...

 

Otvoreno prvenstvo Zagreba na ergometrima 25.01.2003.

U prostorijama VK Mladost i VK Trešnjevka održano je Otvoreno prvenstvo Zagreba na ergometrima na dionici od 6000 m. U seniorskoj konkurenciji pobijedili su Krešimir Čuljak (Tre) i Dijana Mikšić (Mla). Kod juniora pobijedio je Hrvoje Štefinec (Tre), a kod mlađih juniora Bojan Subotić (Tre), dok je kod najmlađih kadeta najbolji bio Martin Sinković (Mla). Kod djevojaka su pobijedile Tina Tomac (Tre) JŽA, Katarina Šebetić (Mla) JŽB i Maja Agatić (Mla) KŽ.

 

Otvorene stranice VSZ-a 25.01.2003.

Danas su otvorene web stranice Veslačkog saveza Zagreba.

Nike Sneakers | New Balance 991 Footwear

Facebook